Изложба на икони – „Светли празници“

Общо 18 автори, членове на БИС, представиха 63 свои работи. Свети Николай Чудотворец, Свети Андрей, Свети Константин и Елена и още изображения на тачени светци и библейски сюжети могат да се видят през целия месец декември на третия етаж на някогашната синагога. Творбите са подредени по начин, който позволява да се разгледа и постоянната експозиция със стари икони от фонда на бургаската галерия.

Според куратора Мария Алексиева няма нищо по-хубаво в навечерието на светлите християнски празници хората да имат възможност да се докоснат до чистото и непорочно излъчване на светците. Мария е от Бургас и води школа по иконопис в Морското казино.

Представените в изложбата творби са в различен формат и форма, има ги квадратни, кръгли, сводести. Изработени са върху дърво, с обков от метал, злато и сребро, използвана е техника с яйчена емулсия, най-старата техника при иконите. Изкуствоведката Пенка Седларска ги определя напълно в традицията на християнската иконография, като изцяло е спазен канонът.

„Художниците са завършили специално обучение във Велико Търново, Пловдив и София, това са автори с богато излъчване, познания и владеене на тънкостите в занаята. Казано е – който има дарба, от Господа дадени сетива и умеиня, трябва да ги развива. Тъкмо това правят тези автори”, поздрави участниците Седларска.

Идеята за учредяване на сдружението на българските иконографи е родена преди 5-6 г. в Бургас, след един пленер в Царево и последвала изложба в областния център. Сред целите на организацията е и възможността за контакти и обсъждане на нови идеи сред колегията, организиране на пленери и работни ателиета.

Все още няма коментари... Напишете първи коментар за този материал!

Напиши коментар