Йордановден в Бургас, 06.01.2012

19-годишният бургазлия Найден Спасов извади кръста от морето на Йордановден в Бургас. Момчето учи в Националната спортна академия и скоро ще стане треньор по плуване. На излизане от студената вода той си пожела здраве. 34-ма смелчаци се хвърлиха в морето до мостика днес. Най-възрастният беше на 59 години, а най-младият – на 17. Тази година задължително условия беше всички да са навършили 16 години. Имаше мъже от Плевен, Сливен, Свиленград и дори един германец – Лешек Рудолф, който постоянно живее в Благоевград. Жени нямаше. Сливенският митрополит Йоаникий пожела на всички здраве и ги призова да бъдат добри хора. Участниците в йордановденското къпане целунаха ръка на отеца и получиха подаръци.

Нямаше много публика на днешния празник край морето, въпреки, че точно за ритуала дъждът беше спрял, за да завали отново веднага след изваждането на кръста. Тази година обаче имаше и инцидент. Още преди началото на събитието възрастен човек от събралите се край морето припадна. Линейката, която беше предназначена за скачащите във водата по спешност го отведе в болница, а на нейно място дойде друга. Около 8 градуса беше температурата на въздуха и на водата. За безопасността на момчетата се грижиха и катери на Гражданска защита и Гранична полиция, както и водолази.

По традиция тържествените прояви за Йордановден /Богоявление/ в Бургас започнаха още в 08.30 часа, когато Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий и бургаското духовенство отслужиха празнична Света литургия в Катедрален храм „Св. Св. Кирил и Методий“.

Благославянето на бойните знамена от Военен гарнизон – Бургас от дядо Йоникий тази година и молебенът за здраве на българското войнство се проведоха на площад „Атанас Сиреков“ /пред сградата на Община Бургас/. Строят на представителните блокове на Военноморските сили, Сухопътни войски, Военновъздушните сили и областния и общински съвети на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва ще бъде приет от началника на гарнизона комодор Митко Петев – командир на Военноморска база Бургас.

Все още няма коментари... Напишете първи коментар за този материал!

Напиши коментар