Съвременна иконопис – Галерия „Неси“

Между Въплъщението и Възкресението са заключени всички земни часове на Спасителят. Там е Деветият час, часът в който приключи човешкият Му живот и се раздра завесата на храма. Разкри се неразгаданата тайна и скритост на Бога от старозаветния храм, показа ни „есхатона”.
Ето защо православната икона, раздрала завесата на скритостта и ни разкрива Царството, показва ни есхатологичния образ.
Иконата не е илюстративна, не е „нагледната агитация на Цурквата”, а е есхатологична, не е красива, а е целомъдрена, одухотворена.
Иконата не може да бъде прелестно красива, защото коренът на думата е лъст – лъжа… така тя излиза от естетическите категории и се озовава в нравствените. Затова духовните ни старци са наричали светите образи – „честните икони”. – не красиви. От честността, от нравствеността идва светлината в иконата, Светлината, която задава образа на човека, истинската му идентичност и достойнство, като образ Божи.
Иконата е възможна само върху основата на Богооткровението, след пълното раздиране на храмовата завесе бе възможно да видим Царството на Светлината. И понеже то – Богооткровението е универсално и всевалидно за всички времена, основният в църковно и духовно отношение въпрос е не каква да бъде иконата на днешният ден, а какъв да бъде иконописецът! … той трябва да живее в Църквата и чрез Църквата в Христа и чрез Христа, защото както е казано в послание до Римляните 11:36 – „защото всичко е от Него, чрез Него и у Него. Нему слава во веки, амин”.

Българско иконографско сдружение /БИС/ е организация, която събира колеги от всички жанрове в Християнското изкуство- иконопис, стенопис, резба, витраж и др.
БИС съществува като неформална организация от 2005г. и като юридическо лице – Сдружение с нестопанска цел е регистрирано през 2010г.

Все още няма коментари... Напишете първи коментар за този материал!

Напиши коментар