Детска изложба „Батик“ в галерия De’ Art

В детската галерия De’ Art пролетта дойде с древната техника „батик”.
Чест и радост за първата детска галерия в страната ни, неслучайно създадена в Бургас, е да представи в първите дни на пролетта творбите на малките художници от Школа „Батик” и на самата ръководителка Златка Бобева. Защото древната, приемана за индонезийска техника за рисуване на текстил с бои и восък, с придадения й български цветен колорит и форми – щъркели, жаби, пеперуди, морски обитатели, поляни от цветя, най-добре разкрива настроението, с което ни дарява възраждащата се около нас природа.
Школата по батик, създадена в старото училище “Братя Миладинови”, днес работеща към НЧ „Асен Златаров 1940”, е една от първите четири детски творчески школи сформирани през 70-те и 80-те години на миналия век и носещи впоследствие световна гордост за Бургас. Другите три школи са „Керамика”, „Мозайка” и „Графика”, две от които за щастие функционират и днес.
Произведения от школата на Златка Бобева са гостували на 3 континента, в повече от 10 държави. Малките художници от Школа “Батик” са носители на златни медали от престижни конкурси като Шанкар – Индия, Япония, Македония, Сан Франциско – САЩ, Калифорния. Най-скъпа награда за малките творци остава отличието от Зимбабве – освен Китай, Индия и Иран, другата държава, приемана за родина на батика.

Изложбата на Школа “Батик” и Златка Бобева, която се откри в галерия “De’ Art” e от поредицата Учител-Ученици и включва част от завърналата се от София представителна колекция на арт-педагога и нейните възпитаници. В началото на годината, по покана и с подкрепата на Посолството на Република Индонезия и Сдружение “Приятели на Индонезия – Нусантара” малките бургаски художници и тяхната ръководителка гостуваха с отделни изложби в столицата.

Все още няма коментари... Напишете първи коментар за този материал!

Напиши коментар