Великденска изложба в Детската галерия De’ Art

На 12 април – Велики четвъртък в Детската галерия De’ Art се откри Великденска изложба – посветена на големия християнски празник Възкресение Христово, изложбата представи най-изразителните живописни техники, свързани с традициите на християнството и празничната обредност.
Възпитаниците на Дотка Калъчева от художествените паралелки на СОУ „Св. Св. Кирил и Методий” представиха своите иконографски умения с 12 икони, специално изработени за Светлия празник. В празничната експозиция, с пъстър стъклопис – техника, наследена от цветните църковни витражи участват и децата от школа „Калейдоскоп” към МКЦ с ръководител Мария Шурелова. Изложбата включва и картини „батик” – древната техника на рисуване върху текстил с восък и бои, която като практически процес наподобява восъчното писане и багрене на великденските яйца. Батиците са от известната на всички ни Школа „Батик” на Златка Бобева.
Почитателите на приложното изкуство ще открият във Великденската изложба на галерия De’ Art и декоративни великденски яйца, великденски аранжировки, картички и икони – декупаж върху турска керимида. Такова е изкуството на малките творци от НЧ „Възраждане 1927” – с. Рудник, които с помощта на своите ръководителки са се подготвили най-старателно за християнския празник.

Все още няма коментари... Напишете първи коментар за този материал!

Напиши коментар