Изложба на Свилен Блажев в галерия „Пролет“

За трети пореден път в Бургас гостува живописецът Свилен Блажев. Този път той показа 16 акварела неизлагани до сега, които са обединени в два цикъла – религия и старинни градове. Част от колекцията е посветена на Самоковския девически манастир „Покров Богородичен“.
Другият цикъл е старинния град Созопол. Блажев много умело и естествено залага на старите рибарски къщи. Акцент в изложбата е рибната борса и складовете – място за продажба на прясна риба и сладки приказки със созополии – приятели на Свилен от дълги години. Цялата изложба показва десетки спомени на художника, изживяни в България, на познати и близки за него места. Картините са фигурални, рисувани в естествени и натурални тонове. Откриването на изложбата в Бургас на Свилен Блажев съвпада с друго събитие в което той участва със свои творби – в новия музей на съвременното изкуство на европейския меценат Юго Вутен в Белгия.
Блажев може да се похвали с редица самостоятелни и общи изложби през годините в Англия, Австрия, Германия, Испания, Гърция, Италия, Корея, Русия, САЩ, Япония и др. страни. Той е предпочитан и желан автор за много галерии по света, които съхраняват и до днес негови произведения.

Все още няма коментари... Напишете първи коментар за този материал!

Напиши коментар