50 години от рождението на Петя Дубарова

На 25 април се навършиха 50 години от рождението на незабравимата поетеса Петя Дубарова.

На рождения й ден, поетично-документален спектакъл постави началото на поредица от събития, посветени на поетесата.
Спектакълът в Младежкия културен център бе озаглавен „На слънцето искам да бъда сестра“. Това е заглавието на нейно стихотворение, писано още на 12-годишна възраст. Включени са спомени за поетесата, останала завинаги на 18 години, от нейни учители и съученици от Английската гимназия в Бургас, както и поп песни, по нейни текстове или посветени на нея и поглед на студенти върху нейното творчество. Кулминацията на честванията ще бъде на 11 май, когато ще станат ясни резултатите от националния литературен конкурс „Петя Дубарова“.

Петя Дубарова е родена на 25 април 1962 година в Бургас. Започва да пише стихове още в най-ранна детска възраст, като първите й публикации са във вестниците „Септемврийче“ и „Народна младеж“, в списанията „Родна реч“ и „Младеж“. Нейни духовни наставници са поетите Христо Фотев и Григор Ленков.
През 1978 година участва във филма на режисьора Георги Дюлгеров „Трампа“. Учи в английската езикова гимназия в Бургас, което е нейна мечта.
На 3 декември 1979 г., ненавършила 18 години, Петя се самоубива в дома си в Бургас със сънотворни хапчета, оставяйки бележка със следния текст:

„Измамена
Младост
Прошка
Сън
Спомен
Зад стените на голямата къща
ТАЙНА“

Все още няма коментари... Напишете първи коментар за този материал!

Напиши коментар