Медопроизводителите в Бургас изправени на нокти

Медопроизводителите в бургаско са изправени на нокти. Ежедневното нарастване на цените на ток, вода и гориво, се отразява негативно върху бизнеса им. В същото време цената на меда е най-евтина у нас, но заради изпразнения джоб на българина, пчеловъдите не могат и да си помислят да я вдигат.

Неволите в пчеловъдството не са от вчера и днес. С тези думи ни посреща Ботьо Ботев, председател на пчеларите в областта. Според него обаче изход има, но липсва воля за решаване на проблемите от страна на управляващите.
Пчеловъдството у нас е единствения отрасъл, който не получава субсидии от държавата. Пари се дават, но за създаването на нови пчелни семейства, не и за подпомагане на вече съществуващите. Това е и основната причина много хора да решат да се възползват от тази помощ и да започнат да се занимават с това. В повечето случаи те не са подготвени. Кошерите не оцеляват дори и една година, а пчелите умират, казва Ботьо Ботев.

Синдром на празния кошер не съществува, има синдром на празната глава, допълва дългогодишния пчелар. В бранша са вдигнали ръце, наслушали са се и на обещания от страна на политиците, но резултатът е нулев.

1 коментар

  1. Феномед каза:

    Производителите на мед да не реват защото като си го продават сами слагат по-висока цена и по-малко количество. В търговската мрежа е по-евтин и по-голямо количество. И да не ми обясняват, че другия бил фалшив. Много сте лакоми като търговци медопроизводители. Влезте в час.

Напиши коментар