Red Bull Stratos: Мисията Изпълнена!

Австриецът Феликс Баумгартнер стана първият човек, полетял свободно от над 39 км височина над Земята и направил мисията „скок от ръба на Космоса“ възможна. Той е и първият човек, преминал звуковата бариера в свободно падане, достигайки скорост от 1 342 км/ч, предаде Би Би Си. Феликс не e успял да подобри единствено рекорда за най-продължително свободно падане. Според данните той е падал свободно 4 минути и 20 секунди, което е близо до предишния рекорд.

Австриецът призна, че за малко е щял да отмени скока, тъй като визорът в неговия скафандър се е замъглил.

Около 18:30 часа Баумгартнер излетя успешно от пустиня в Розуел в Ню Мексико с капсула, издигната от специален балон, пълен с хелий. За около два часа и половина той достигна рекордната височина от над 39 км. В 21:04 ч българско време шлюзът на капсулата се отвори. Баумгартнер докладва, че е готов да скочи и в 21:06 минути полетя. По време на падането той бе инструктиран да говори. Свободното му падане продължи 4,20 минути, след което той разтвори парашута си на 1500 метра височина. Целият скок на Баумгартнер продължи 9 минути и 3 секунди.

„За част от секундата ми се стори, че губя съзнание. Но не отворих спирачния парашут, а се опитах да стабилизирам полета самостоятелно. Всяка секунда си давах сметка какво се случва с мен. Така успях да спра въртенето. В противен случай, ако свределът беше продължил, стабилизационният парашут щеше да се отвори автоматично“, казва австриецът.

„В кой момент съм изпреварил звука, нямам никаква представа, защото бях твърде зает да стабилизирам положението си във въздуха“, допълва той.

При приземяването си Баумгартнер падна за кратко на колене, вдигна ръце, изправи се и се усмихна. През цялото време той бе наблюдаван от семейството си и от милиони зрители в целия свят. Екип от специалисти бяха в постоянна връзка с него.

„Ще ви кажа нещо – когато седи над света, човек става толкова смирен. Вече не мисли за подобряване на рекорди, не мисли за набиране на научна информация – единственото, за което мисли, е, че иска да се върне обратно жив“, заяви Баумгартнер на пресконференция след скока.

Парашутистът успя да постави три рекорда – за най-високия полет с управляем балон, за най-височинен скок и за това, че преодоля звуковата бариера при свободно падане.

43-годишният австриец се обучаваше пет години за този скок. Най-голямата опасност за него бе да изгуби контрол и да започне да се върти, което води до загуба на съзнание, което можеше да се окаже фатално. Здравината на скафандъра бе от съществено значение.

Екипът на проекта се надява, че този скок ще допринесе и за медицинските изследвания във въздухоплаването.

„Ще създадем прецедент за авиацията. Никой досега не е преминавал звуковата бариера извън летателен апарат“, заяви медицинския ръководител на мисията професор Джонатан Кларк.

Мисията изпробва „ново оборудване и ще развие процедури за оцеляване на много голяма височина в ситуация на екстремно ускорение“, които ще позволят да се подобри сигурността на астронавтите и на евентуалните бъдещи туристи в космоса, добави той.

Все още няма коментари... Напишете първи коментар за този материал!

Напиши коментар